Mam prośbę

Słuchajcie,piszcie w komentarzach na jakie danie/ciasto macie ochotę to dodam przepisy;)

1 lipca 2012

Szaszłyki Schabowe na Grilla

 
Szaszłyki schabowe:

400 g filetu wieprzowego,
ok. 16 małych pieczarek,
1 średnia cebula czerwona,
pęczek świeżego lub łyżka suszonego rozmarynu,
2 cytryny,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka płynnego miodu,
sól i świeżo zmielony pieprz,
oliwa z oliwek

Umyte mięso pokroić w ok. 2 centymetrowe kostki. Umyć pieczarki i odciąć nóżki. Jeżeli pieczarki są duże, pokroić kapelusze na połówki (muszą być takiej samej wielkości co kawałki mięsa). Cebulę obrać i podzielić na cząstki. Rozmaryn posiekać, zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Kumin wymieszać z solą i pieprzem dodać do rozmarynu ze skórką. Przyprawy rozsypać na płaskiej powierzchni i dokładnie obtoczyć w nich kawałki mięsa, pieczarki i cebulę skropione oliwą z oliwek. Odstawić na parę minut.
Patyczki do szaszłyków wcześniej moczyć w wodzie około pół godziny, aby nie spłonęły podczas grillowania ;) Na każdy z nich nadziewać po kolei - kawałek mięsa, pieczarkę, cebulę i znów mięso (nie nadziewajcie składników zbyt gęsto i ściśle, ponieważ ciężko będzie je dosmażyć). Każdy szaszłyk skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzać dobrze patelnię grillową. Położyć szaszłyki i lekko docisnąć je do powierzchni patelni. Grillować przez około 8 minut, obracając szaszłyki z każdej strony co dwie minuty. Kiedy będą już prawie gotowe, skropić je ponownie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i miodem.Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wydaję mi się, że pyszne danie, ale czy można użyć innego mięsa??

    OdpowiedzUsuń
  2. Zerkniesz? http://www.pysznewariacje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń