Mam prośbę

Słuchajcie,piszcie w komentarzach na jakie danie/ciasto macie ochotę to dodam przepisy;)

6 kwietnia 2012

Śnieżny mazurek

 Ten przepis coprawda pochodzi z przepisy.net  Ale został prze zemnie wypróbowany..

Składniki

  •  Składniki na spód:
  •   300g mąki pszennej
  •   szczypta soli
  •   50g drobnego cukru
  •   100g mielonych migdałów
  •   180g zimnego masła
  •   2 jajka
  • Składniki na masę:
  •   1 szklanka śmietany kremówki
  •   1 szklanka cukru
  •   1 laska wanilii 

Sposób przygotowania:

  1. Spód:
  2. Mąkę przesiać z solą do miski.
  3. Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
  4. Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
  5. Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.
  6. Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
  7. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 30-40 minut.
  9. Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
  10. Wystudzić.
  11. Masa:
  12. Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie. Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do śmietany. Dodać cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania.

1 komentarz: