Ten przepis coprawda pochodzi z przepisy.net Ale został prze zemnie wypróbowany..
Składniki
- Składniki na spód:
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g drobnego cukru
- 100g mielonych migdałów
- 180g zimnego masła
- 2 jajka
- Składniki na masę:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Spód:
- Mąkę przesiać z solą do miski.
- Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
- Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
- Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.
- Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 30-40 minut.
- Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
- Wystudzić.
- Masa:
- Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie. Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do śmietany. Dodać cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania.
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarzyk ;)
Bless Ya ^^