Mam prośbę

Słuchajcie,piszcie w komentarzach na jakie danie/ciasto macie ochotę to dodam przepisy;)

31 maja 2012

3 bit

        Składniki:

  • 400-450 g krakersów
  • około 600 g kajmaku w puszce
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

Przygotowanie

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).
Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę krakersów. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą krakersów.

Przygotować budyń:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.

Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.
Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać od razu.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się ten blog, może zobaczysz mój?
    http://to-nie-tajemnica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń