Mniam!
Składniki:.
1 kilogram filetówOkoło 1/5 Tora kilograma marchwi
pietruszka 2 sztuk
seler 1 sztuk
cebula 2 sztuk
przyprawa do ryb
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka
olej według uznania
wywar z warzyw 0.5 szklanek
cukier według uznania
ketchup 2 łyżek stołowych
Przygotowanie:
Wiadomo że filety rybne są mrożone tak więc naturalną siłą rzeczy wcześniej trzeba je rozmrozić osączyć z wody, z obu stron posolić, popieprzyć i obsypać przyprawą do ryb. Są wie szkoły smażenia takiej ryby jedna to Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano, albo Panierować w mące jajku i bułce osobiście stosuje tą drugą wersje…
Marchewkę, pietruszkę i seler oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, zachować ok. 0,5 litra wywaru.
Albo jak ktoś lubi się bawić starte warzywa smażyć w rondlu aż do miękkości.
Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Połączyć z ugotowanymi warzywami, (lub usmażonymi)
Do rondelka dać olej, ok. 0,5 szklanki wywaru, przecier pomidorowy, doprawić do smaku cukrem, solą , pieprzem i ketchupem. Mieszając doprowadzić do połączenia się składników i do zagotowania. Połączyć z warzywami, dobrze wymieszać.
Usmażone filety podzielić na małe porcje. W półmisku układać warstwami : warzywa wymieszane z sosem – warstwa małych porcji ryby – warstwa warzyw itd.. Zakończyć warstwą warzyw. Zimną potrawę dać do lodówki na kilka godzin, aby przeszła aromatem i smakiem składników..
Tak mnie jakoś wzięło na nią
ciekawy blog, też bym chciała tak gotować jak ty, ale nie każdy potrafi;]
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie together-repair-world.blogspot.com
każdy, każdy tylko trzeba spróbować :-)
Usuń