Składniki
- Ciasto:
- * 500 g mąki
- * 80 g masła
- * 80 g cukru
- * 130 g miodu
- * 3 łyżki mleka
- * pół łyżeczki sody
- * 2 jajka
- Krem:
- * 2 op. budyniu bez cukru
- * 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- * 1 litr mleka
- * 1 łyżka kakao
- * 5 łyżek cukru [ jeżeli używamy budyniu z cukrem, można pominąć ]
- * 300 g masła
- * 130 g cukru
- * 130 g gorzkiej czekolady
- Polewa:
- * 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Zmiksować wszystkie składniki ciasta - powstanie dość gęsta i lepiąca masa, którą należy podzielić na 5 równych części.
- Kwadratową formę o boku 20 cm odwrócić do góry nogami i natłuścić [zamiast tego przycięłam na wielkość formy 5 kawałków papieru do pieczenia]. Rozwałkować każdy kawałek ciasta na cienki placek - najwygodniej robić to bezpośrednio na papierze. Układać rozwałkowane placki razem z papierem na wierzchu formy i kolejno piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok.8-9 minut . Upieczone placki ostudzić.
- Zagotować 800 ml mleka. W pozostałych 200 ml rozmieszać oba budynie, kakao, aromat waniliowy [i cukier, jeżeli budyń jest niesłodzony]. Wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ochłodzić. Masło zmiksować z cukrem i roztopioną czekoladą. Do masy stopniowo dodawać wystudzony budyń i zmiksować całość na gładki krem.
- Każdy placek smarować kremem i układać jeden na drugim - ostatnią, wierzchnią warstwę zostawić bez kremu i polać ją roztopioną czekoladą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień - wtedy zmięknie i da się bez problemu pokroić.
Wydaje sie byc smaczne.
OdpowiedzUsuń