Mam prośbę

Słuchajcie,piszcie w komentarzach na jakie danie/ciasto macie ochotę to dodam przepisy;)

26 marca 2012

Ciasto Miodowo-czekoladowe

 

Składniki

  • Ciasto:
  • * 500 g mąki
  • * 80 g masła
  • * 80 g cukru
  • * 130 g miodu
  • * 3 łyżki mleka
  • * pół łyżeczki sody
  • * 2 jajka
  • Krem:
  • * 2 op. budyniu bez cukru
  • * 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • * 1 litr mleka
  • * 1 łyżka kakao
  • * 5 łyżek cukru [ jeżeli używamy budyniu z cukrem, można pominąć ]
  • * 300 g masła
  • * 130 g cukru
  • * 130 g gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • * 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Zmiksować wszystkie składniki ciasta - powstanie dość gęsta i lepiąca masa, którą należy podzielić na 5 równych części.
  2. Kwadratową formę o boku 20 cm odwrócić do góry nogami i natłuścić [zamiast tego przycięłam na wielkość formy 5 kawałków papieru do pieczenia]. Rozwałkować każdy kawałek ciasta na cienki placek - najwygodniej robić to bezpośrednio na papierze. Układać rozwałkowane placki razem z papierem na wierzchu formy i kolejno piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok.8-9 minut . Upieczone placki ostudzić.
  3. Zagotować 800 ml mleka. W pozostałych 200 ml rozmieszać oba budynie, kakao, aromat waniliowy [i cukier, jeżeli budyń jest niesłodzony]. Wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ochłodzić. Masło zmiksować z cukrem i roztopioną czekoladą. Do masy stopniowo dodawać wystudzony budyń i zmiksować całość na gładki krem.
  5. Każdy placek smarować kremem i układać jeden na drugim - ostatnią, wierzchnią warstwę zostawić bez kremu i polać ją roztopioną czekoladą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień - wtedy zmięknie i da się bez problemu pokroić.

1 komentarz: