Hey.Dziś dodam notkę z rana bo potem idę do przyjaciółki na urodzinki:)
Składniki
- 3 szkl mąki
- 3/4 kostki masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
-
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (ugotować w połowie ilości mleka podanej w przepisie -tzn dla dwu budyniów razem, zastosować przepis na jeden budyń)
- ok 1 kg śliwek
Sposób przygotowania
- Ciasto zagniesc i podzielic na 2 czesci
- Rozwalkowac jedna czesc i wylozyc dno blaszki 21x30cm wylozonej papierem.
- Na ciescie ulozyc ciasno wypestkowane sliwki rozcieciem do gory
- Sliwki zalac budyniem /moze byc goracy/
- Calosc przykryc druga czescia ciasta
- Mozna przyozdobic kawalkami owocow
- Piec od 45min do jednej godziny (powinno sie ladnie zarumienic ) w temp180stC
- Na cieple wylac polewe cytrynowa (przepis w moich poprzednich ciastach) lub posypac cukrem pudrem
- Do tego bardzo atrakcyjnego ciasta mozna uzywac rozne owoce Ja pieklam rowniez z morelami a moja kolezanka od ktorej dostalam przepis, z jablkami pocietymi w 8-semki
Smacznego wam życzę!
napewno wypróbuje ;D
OdpowiedzUsuńwww.brr.bloog.pl zapraszam