Składniki
- * 2-3 pętka białej kiełbasy
- * kawałek wędzonych żeberek
- * 500 ml zakwasu żurkowego
- * 2-3 łyżki śmietany
- * włoszczyzna [ może być krojona ,mrożona ]
- * 1 średnia cebula
- * 1-2 ząbki czosnku
- * ziele angielskie, listek laurowy
- * majeranek
- * 2-3 ziemniaki
- * Wegeta
- * sól , pieprz
Sposób przygotowania
- Kiełbasę i żeberka włożyć do garnka, zalać 2 - 2,5 l wody, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i łyżkę Vegety. Zagotować, dodać obraną włoszczyznę i cebulkę. Gotować ok.30-45 minut.
- Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy, ugotować do miękkości.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlać zakwas. Pogotować chwilę, dodać zgniecione ząbki czosnku. Śmietanę rozmieszać z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka .
- Smacznego!
Ogólnie to nie za bardzo przepadam za żurkiem, ale patrząc na zdjęcie mam ochote zjeść ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!@ Zapraszam do mnie: vaffelek.blogspot.com
PS. Dodałam się do obserwatorów ;)
Kocham żurek.
OdpowiedzUsuń