Składniki
- 2 szklanki czarnych jagód
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki 36% śmietany
Sposób przygotowania
- Podgrzać owoce z cukrem i solą i dusić przez 5 minut na małym ogniu, rozgniatając borówki widelcem.
- Wystudzić borówkowy sos, zmiksować z mlekiem, wymieszać z zimną śmietanką.
- Słodką masę przelać do litrowego pojemnika i chłodzić przez 2 godziny w lodówce. Następnie lody przenieść do zamrażalnika.Mieszać je kilkakrotnie podczas chłodzenia. Mniej więcej co pół godziny. Mieszać je dotąd, aż masa zgęstnieje i całkiem zamarznie (ok. 4 -5 razy).
Ps.muffinki dodam jutro;)
Mmm... Cudownie, lody! Może wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://shearlette.blog.onet.pl/ ;)
zajrzę ,smacznego!:)
OdpowiedzUsuń